torsdag, oktober 04, 2007

 

Passiv snusning?

Idag skriver Dagens Nyheter att den brittiska medicintidskriften The Lancet publicerat en artikel som förordar ett upphävande av snusförbudet inom EU. Läs DN:s text på följande länk.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=597&a=700665&rss=1399

Jag vill dessutom gärna lyfta fram ytterligare en aspekt för att tillåta snus. Snus äcklar och stör icke tobakskonsumerande i betydligt mindre utsträckning än rökning. Jag äcklas av tobaksrök och är långt i från ensam om detta problem, men snusare stör mig inte alls.

Dessutom sägs ingenting i artikeln om att snusare drabbas av sjukdomstillstånd som rökare inte drabbas av. Det är vidare helt uppenbart att en bidragande orsak till att det röks betydligt mindre i Sverige än i övriga Europa är att snus tillhör våra nationella ovanor. Jag har själv slutat röka med hjälp av snus för att sedan sluta snusa och detta har lyckats väl.

Jag förnekar inte att snus är en hälsovådlig ovana, men det är mindre ont än rökning och minskar rökningen. Alltså bör snus tillåtas.

Comments:
Jag har rökt sedan 1979 och blev av en slump bjuden på en Göteborgs Rapé portionssnus 2005 av en nyvunnen vän.

Röksugen försvann i SAMMA SEKUND.

Det som förvånade mig mest i och med att jag slutade röka var att jag inte kände mig friskare, och ännu mer - att maten inte smakade godare. Åsikter som människor som slutat röka ofta framfört.

Jag är långt ifrån expert, men jag får känslan av att tjära och kolmonoxid i lungorna åtminstone verkar farligare än nikotin i blodet, som man ju får från både snus å cigg.

Jag håller med bloggaren. Släpp snuset fritt världen över. Det skulle förmodligen resultera i hundratals miljoner människor som slutar röka.

Dessutom är snus mer praktiskt. Det går att sitta på ett möte/teater/bio hur länge som helst utan att tappa koncentrationen bara för att tänka på en cigg hela tiden.

Jag håller inte med bloggaren om cigarettlukten dock.

Färsk nyutandad röklukt stör mig inte. Däremot luktar någon som just fimpat värre än mina sopor.

Ha're !
 
Observera at jag inte propagerar för snusning. Jag menar endast att snus är det mindre onda alternativet av de två och att den totala skadan av tobak begränsas med hjälp av snus. Och, inte minst, snus är mindre störande för dem som ej använder tobak än rökning.

Enligt ortodox tro är all tobakskonsumtion förbjuden, och jag är ortodox, men ibland är jag sugen på en pris snus. Jag avstår dock av respekt för kyrkans föreskrifter samt hänsynen till den egna plånboken.

Dessutom tålde min mage inte snus.
 
Flavian! Såklart total avhållsamhet från nikotikprodukter är bäst, men när det gäller att få folk att gå från en väldigt skadlig produkt till en mindre skandlig produkt, så är snus ett bra sätt.

De som inte röker, skall ALDRIG pröva snus.

Men de SOM RÖKER bör prova snus. Enbart för att det i dagsläget anses mindre skadligt än cigaretter - och eftersom det inte finns något som i dagsläget heter "passiv snusning".

I mitt första inlägg talade jag om hur jag lyckats vända en dålig last till en (enligt forskarna) mindre farlig last.

Hur du lyckades blanda in religion i detta, förstår jag inte.

Det är ju (för mig) totalt oviktigt om jag tillber judendomen, allah, jesus eller någon annan som jag ännu inte träffat.

Hur lyckades du sammanblanda dessa två TOTALT olika saker?


Som slutkläm håller jag såklart med dig. Av de mindre av två onda ting, så är det logiskt att välja just det minst onda. Snus kan inte vara bra. Det är väldigt ologiskt att tro så.

Men, som f.d. rökare, så är snus en bra väg mot bättre hälsa än vad man haft som rökare.
 
Eftersom jag är anhängare av en viss religion, som anser tobakskonsumtion vara en synd, tyckte jag att det var på sin plats att förklara vad Ortodoxa Kyrkan lär i frågan.

Annars kan ju folk som läser min blogg få för sig att eftersom Flavian är religiös och ortodox och tycker att snus bör tillåtas av staten betyder detta att snus är OK enligt hans tro.

Så är det inte. Jag menade bara att snus är det mindre onda av två onda ting och att eftersom det större onda minskar genom det mindre onda, bör det mindre onda ACCEPTERAS, men inte gillas.

Jag hoppas du förstår hur jag tänkte.
 
Att snusa är enligt min mening exempel på något som bör tillåtas av staten, trots att det är förbjudet av Ortodoxa Kyrkan.

Mord däremot är förbjudet av Kyrkan och skall givetvis också förbjudas av staten.
 
Jag är INTE ortodox. Jag är praktisk.

Nu handlar ju den här bloggen om tobaksprodukter och inte religion.

Men, som icke-troende, d.v.s. jag är inte kristen, hinduist, jude, hedonist - och (hör och häpna) inte heller muslim (ovanligt i dessa dagar), så håller jag med dig.

Snus kan omöjligt vara något positivt, men det är dock ett medel för att få människor att sluta med något som verkar MER negativt än snus. Om inte annat, så påverkar cigaretter omgivningen. Något som snus inte gör.

Jag skrev tidigare att jag slutade röka DIREKT när jag blev bjuden på en snus.

Finns det någon människa i världen som önskar sina medmänniskor ökad livslängd, så borde åtminstone han/hon blivit glad över att jag bytte. Att sluta helt är svårare än vad det låter. Och det gäller nog inte bara för mig.
 
Skicka en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?