tisdag, oktober 09, 2007

 

Så här blir det

I Svenska Dagbladet står bland annat att läsa om att miljöpartiet tar avstånd från vänsterpartiet och eftersträvar ett samarbete enbart med socialdemokraterna. Läs mer på följande länk.

http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_17254145.asp

Det här är mycket enkelt att genomskåda för en person med minsta hum om politisk taktik och bluffspel. Så här ligger det till.

Miljöpartiet säger sig ta avstånd från vänsterpartiet därför att bland annat Lars Ohly säger sig ha gråtit då berlinmuren revs och kallar sig kommunist, trots att kommunismen kostat miljontals människor livet. En sådan typ kan man ju inte ha något gemensamt med. Det verkliga syftet är dock att tillsammans med socialdemokraterna presentera ett "aptitligt" alternativ som inte belastas av Lasse Lenin och som därför inte ratas av "mittenväljare".

Lasse Lenin säger sedan att fru Sahlin och socialdemokraterna tagit över alltför stora delar av "högerns liberala ekonomiska teorier". Syftet är inte att ge uttryck för att vänsterpartiet inte vill ha med socialdemokraterna att göra utan syftet är förstås att göra socialdemokraterna mera aptitiliga i borgerliga väljares ögon, därför att Lasse Lenin hellre ser en socialdemokratisk regering än en borgerlig.

Strategin är givetvis samordnad de tre partierna emellan och tanken är att socialdemokraterna tillsammans med miljöpartiet skall kunna bilda en majoritetsregering efter valet 2010. Detta är emellertid en aningen osäker strategi och i värsta fall kan man behöva ta hjälp av just Lasse Lenin. Detta är dock något fru Sahlin helst undviker, men om nöden kräver det är socialdemokraterna beredda att göra precis vad som helst för att kunna bilda regering.

Summan av kardemumman är dock att alla borgerliga drömmar om att vänsterpartiet skall ramla ur Riksdagen 2010 inte är något annat än just drömmar. Vänsterpartiet ingår nämligen helt uppenbart i ett samordnat taktiskt spel som syftar till att möjliggöra en koaltion mellan miljöpartiet och socialdemokraterna med egen majoritet i Riksdagen och att sedan vänsterpartiet är tänkt att fånga upp en del av missnöjet med denna regering under perioden 2010 till 2014. Alla sluga politiker vill nämligen vara "mittenpolitiker" och just av det skälet är det fru Sahlin som har det starkaste intresset av att Lasse Lenin och hans skräckkabinett finns kvar i svensk politik också i fortsättningen.

De borgerliga partierna bör framför allt rikta in sig på den realistiska målsättningen att se till att socialdemokraterna tvingas släppa in antingen vänsterpartiet och miljöpartiet i en tänkt majoritetsregering 2010, eller tvinga fram en svag och måttligt trovärdig socialdemokratisk minoritetsregering som är beroende av vänsterpartiet och miljöpartiet. Vad som inte får hända är att det blir möjligt att bilda en majoritetsrgering bestående endast av socialdemokraterna och miljöpartiet.

Det handlar alltså om att driva fram en situation där fru Sahlin inte själv väljer partner efter valet 2010, utan det handlar om att förlora så knappt att fru Sahlin blir svag och beroende av Lasse Lenin. Lasse Lenin är nämligen det bästa som hänt svensk borgerlighet och om fru Sahlin tvingas söka stöd hos honom är en borgerlig valseger 2014 en enkel sak.

Comments:
Nu tror jag nog att du överskattar vänsterpolitikernas intelligens och manipulationsförmåga.

Det troliga scenariot om Sahlin till slut backar från sossebastionen att vara sig själv nog i en minoritetsregering är att man släpper in mp men inte v. Du har ju helt rätt i att de aldrig soläpper in "Lasse Lenin" och hans kamrater. Sossarna har ett kollektivt minne av kosackvalet 1928 som avskräcker dem från såna saker. Men s+mp < 50% i valet 2010 (tro inte att sossrnas siffror håller fram till valet de kommer få högst 40%) alltså behövs v som passivt stöd åt en minoritetsregering. Vill de spela den rollen? De har varit sossarnas dörrmatta i decenier, men att vara mps också dt skulle nog svida.

Förstår för övrigt inte varför du anser att de borgerliga ska inrikta sig på nåt annat än fortsatt regeringsinnehav efter 2010. Det är det allra troligaste scenariot.
 
Det krävs endast att s+v+mp ökar en liten aning för att alliansen skall tvingas lämna i från sig makten.

Det enda alliansen kan göra är i så fall att erbjuda mp ministerposter i syfte att tvinga fru Sahlin att göra samma sak.

Det mest sannolika valresultatet 2010 är att s+v+mp får en egen majoritet och en realistisk målsättning för alliansen är att alliansen+miljöpartiet skall kunna bilda en majoritetsregering.

Med tanke på de goda tiderna och de utlovade skattelättnaderna är detta långt ifrån uteslutet.
 
Skicka en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?