söndag, oktober 14, 2007

 

Vad gör vi?

Jag är mycket skeptisk till tanken att man kan bomba fram demokrati. Jag tror alltså inte att man skall hota eller verkställa militära hot mot statsledningar som inte respekterar sitt folks politiska rättigheter.

Å andra sidan är jag varm anhängare av tanken att man så långt som någonsin möjligt skall tillvarata alla fredliga medel för att hjälpa andra folk att etablera demokrati, yttrandefrihet och annat sådant. Dit hör en generös flyktingpolitik och framförallt generösa viseringsregler.

För tillfället kan vi bevittna demonstrationer riktade mot den vitryska regimen. Vad kan Sverige göra för att ge de vitryska frihetskämparna en hjälpande hand, utan att vidta rent aggressiva åtgärder mot Vitryssland?

Jag menar att vi omedelbart borde slopa alla visumkrav för vitryska besökare och klart och tydligt kungöra att Sverige beviljar villkorslös asyl åt alla vitryssar som på något vis hotas av den vitryska regimen. Den svenska ambassaden i Minsk borde öppnas för asylsökande precis på samma sätt som den svenska ambassaden i Santiago de Chile var öppen för chilenare som var i opposition mot militärkuppen 1973.

Om alla demokratiska stater på detta sätt understödde demokratiska strävanden i andra länder, tror jag att diktaturerna skulle falla en efter en och detta utan våldsamma åtgärder. Läs mer om de vitryska frihetskämparna på följande länk.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=704385

Comments:
Vitryssland är det enda landet i öst som klarat sig undan de stora ekonomiska kriser för att de inte tillämpar marknadsekonomi med stor framgång. Det kan inte västvärlden acceptera och kallar den demokratiskt valde presidenten för diktator. Är det något land i öst som sett förbättring eller frihet efter Sovjetunionens upplösning? Nej, större delen (cirka 70%) av ryska folket föredrar tom Sovjet.

Man är väldigt fäst vid just Vitryssland. Man yppar i regel inget om marknadsekonomiska länder som Kina eller varför inte Haiti.

De vitryska demonstranterna drivs av illusioner. Precis som den USA-finansierade orangea revolutionen i Ukrainarna och Georgien. Som inte ledde till något annat än USA-vänlig politik.
 
Instämmer i mycket av vad "anonym" säger.Det behövs lite nyans i debatten av denna fråga!
 
Att flertalet ryssar föredrar sovjetsystemet framför nuvarande ordning, med dess fel och brister, är ett påstående jag finner löjeväckande och jag har besökt Ryssland 10 ggr.

Om Vitryssland är så bra som sägs kan demonstranterna gärna fortsätta demonstrera och ges möjligheter att besöka västeuropa, eftersom ju detta endast skulle befria dem från villfarelsen att något står fel till i Vitryssland.

Slutligen vill jag gärna säga att marknadsekonomi är bra och att nästan alla jämförelser mellan marknadsekonomi och alternativ till densamma utfallit till marknadsekonomins fördel.

Hong Kong blomstrar och Nordkorea svälter och svårare än så är det inte, även om det inte betyder att problem inte saknas i Hong Kong.
 
Din lösning är att Sverige (som vanligt) öppnar gränserna och släpper in alla som vill in?

Ja, det har ju funkat SKITBRA för Sverige hittills. Vi har haft öppna gränser och tagit in allt drägg från hela världen de senaste 20 åren och vad har vi fått för det? Våldtäkter, mord, förstörd skola, usel vård, ingen säkerhet i samhället etc.

Jag vet, du bryr dig inte om det. Vi i Sverige ska inte bry oss om oss själva, vi är skyldiga att rädda hela världen.

JAG HÅLLER MED DIG, DU ÄR SÅ SMART! Kina har inte demokrati, vi borde snarast öppna gränsen dit. Meddela alla kineser att de kan göra som alla irakier och somalier - kom till Sverige och inkassera socialbidrag. Weee...en halv miljard kineser kommer hit om en vecka, säkrast att börja jobba, grabben.

Det kommer inte vara några svenskar kvar i landet och du och dina polare kommer antingen vara tvungna att invandera Norge/Danmark eller betala för alla invandrare.

Vad krävs för att ni blinda möss ska förstå vad som händer i Sverige? Behöver ni själva dras in i ett parkeringshus och våldtas av 4-5 pers, eller räcker inte ens det? Sverige är näst intill förstört, allt som de svenska förfäderna byggde upp förstörde sådana som du på under 20 år.
 
Tja, en halv miljard flitiga skattebetalare vore väl inte så dumt, eller?

Allvarligt talat kan vi nu fastställa att de öppna gränserna gentemot Polen inte medfört någon flodvåg av socla turism och att begränsningarna gentemot Polen alltså är fullständigt tillräckliga. De begränsningar som finns är i stort sett de naturliga.

Med helt öpnna gränser måste vi givetvis se till att delar av vårt trygghetssystem inte kan utnyttjas av nyanlända och att kriminellt slödder utvisas.

Övriga är dock hjärtligt välkomna om jag får bestämma. De 48.000 chilenare som Harald Edelstam fixade hit är numera en utmärkt bro mellan Sverige och det demokratiska Chile och de flesta av dem har släppt tron på den typ av socialism de arbetade för då.

Vad mer önskas?
 
Skicka en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?