söndag, november 25, 2007

 

Felriktad moralpanik

Enligt Svenska Dagbaldet är en del av de produkter som säljs av Hennes&Mauritz delvis producerade med hjälp av små flitiga barnhänder. Läs mer på följande länk.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_628467.svd

Jag är den förste att anse att det är bättre om barn tillbringar sin barndom med lek och skolgång istället för arbete. Å andra sidan frågar jag mig vem som skall svara för dessa barns försörjning om ingen köper det de producerar. Vore inte deras föräldrar fattiga, är det ju knappast sannolikt att de skulle arbeta och måhända är alternativet för dessa barn inte skolgång och skolbespisning, utan fattigdom och hunger.

Jag tycker absolut att Hennes&Mauritz bör engagera några andra att utföra detta arbete, om Hennes&Mauritz ser till att dessa barn får skolgång och åtminstone ett mål mat om dagen. Bedömer sig inte Hennes&Mauritz ha råd med detta, anser jag att Hennes&Mauritz bör fortsätta att anställa barn och att detta till och med är ett skäl att göra sina inköp hos Hennes&Mauritz.

Förvisso är det inte bra med barnarbete, men det är bättre än svält. Det är heller inte särskilt länge sedan ganska små barn på den svenska landsbygden hjälpte mor och far i arbetet.

Comments:
När man köper riktigt billiga grejer som produceras av barn så sparar man pengar, dessa pengar kan man sedan använda för att köpa annu fler barnproducerade saker som annars inte skulle blivit köpta. Så man minskar helt klart missären när man köper billigare grejer.

Om inte dessa barn jobbar i fabriken så finns det säkert ett jobb åt dem som prostituerade också. Undrar vilket jobb som har bättre arbetsförhållande?
 
Och det är inte heller länge sedan barn slet bort sin ungdom i textilfabriker i framförallt dina och andra trakter i Sverige.

När kapitalet nu jagar klotet runt i jakten på den billigaste arbetaren är det givet att barn och kvinnor hör till de offer som får lida mest i sina instängda fabriksghetton för ingenting.

Att hjälpa mor och far på egen gård är inte detsamma som att slita för ett multinationellt utsugarpack eller en osynlig eller högst påtaglig brukspatron någonstans.

Arbetet i och till familjens fromma utförs oftast av kärlek och omtanke -den sorten som inte kostar pengar, medans slaveri åt ovanstående ägarkonstruktioner och aktieägare knappast görs av det skäet, det borde du som studerat teologi inse....
 
"Att hjälpa mor och far på egen gård är inte detsamma som att slita för ett multinationellt utsugarpack eller en osynlig eller högst påtaglig brukspatron någonstans."

Nej att hjälpa mor och far är inte samma sak, det var sämre att arbeta för mor och far på gården än att jobba i dessa fabriker. Något som dom visar i hela asien nu, istället för att arbeta på risfälten som bönder 18 timmar om dagen så jobbar hellre människor och barn i fabriker under hemska men ändå mindre hemska förhållanden än att arbeta som bönder. Kolla bara på statistiken på undernäring, barnadödlighet och medellivslängd i dessa länder och jämför det mot sverige på den tiden. Eller dessa länder mot sig själv för 50 år sedan så ska du få se skillnaden.
 
Framför allt måste motståndarna till barnarbete besvara frågan vem skall svara för dessa barns försörjning om ingen köper det de producerar.
 
Då föreslår jag att Flavian & Co solidariskt skickar sina ungar med statartåget mot nästa NIKE-fabrik bland kemikalieångorna i bengalen.
 
Föregående talare kan ju alltid bekosta dessa barns skolgång.
 
Nej, det bör vi alla göra. Främst det egna landets skattebetalare efter att ha lösgjort sig ur IMFs nyliberala tvångströja.

Venezuela är ett utmärkt exempel på politik som gynnar flertalet och inte bara den lilla svinrika klick av samhällsparasiter som Flavian vurmar för.

Under USAs mördarskvadroner och diktatorer arbetade barn som slavar på plantagerna, inte nu längre.

Bäva månde Flavian & Co.

Varför välkommnas man f.ö av pyramider och olika trehörniga symboler när man kör in i Vårgårda kommun? Är hela kommunstyrelsen Frimurare?
 
Jag har ingen aning om frimurarna är överrepresenterade i Vårgårda kommun. Spontant är min gissning att trekanterna inte har med frimureri att göra.

Vad gäller Robin Hoods övriga tankegångar är det svårt att resonera med någon som tror att man kan lösa sådana på annat sätt än genom att öka produktionen av nyttigheter.

Dessutom är somligas enorma fömögenheter bundna i realkapital som är en förutsättning för all produktion. Att exempelvis säga att Ingvar Kamprad har si och så många miljarder som kunde användas till att bygga skolor är alltså en ren illusion.

Storkapitalister äger enorma produktionsanläggningar, vilkas värde uppskattas motsvara ett visst antal miljarder, men de har inte en massa pengar man kan ta ifrån dem och köpa nyttigheter för.

Praktiskt taget alla socialistiska försök slutar i inflation, eftersom man inte inser det grundläggande förhållandet att papperspengar är ett rent transaktionsmedel.
 
Rättelse:

.........att man kan lösa sådana ekonomiska problem på annat sätt...
 
Skicka en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?