söndag, december 23, 2007

 

Skånskt självstyre

På grund av den danske politikern Sören Krarups utspel om att återförena Sydslesvig och Skåneland med Danmark har en debatt utbrutit. Enligt en opinionsundersökning är det också så att de flesta svenskar inte skulle ha några invändningar mot att Skåne återförenades med Danmark om detta vore skåningarnas önskan. Å andra sidan vill en knapp majoritet av skåningarna hellre tillhöra Sverige än Danmark.

Jag kan tänka mig att ett avgörande skäl mot tanken på en återförening med Danmark är den hutlösa beskattningen av personbilar i Danmark. I övrigt är ju Danmark likvärdigt eller bättre än Sverige. I Danmark kan man exempelvis köpa pilsner hos sin livsmedelshandlare och man får köra 130 km/h på de utmärkta motorvägarna. Deras valuta är betydligt starkare än vår egen och deras ekonomi och trygghetssystem verkar i långa stycken vara bättre än det vi har.

Å andra sidan tror jag att en regelrätt återförening med Danmark är väldigt orealistisk och förmodligen ganska komplicerad att genomföra. Att däremot göra Skåne till en självständig stat är mindre orealistiskt.

I Belgien diskuteras på fullt allvar att Flandern utom Bryssel skall avskiljas från det övriga Belgien och för inte så länge sedan delades Tjeckoslovakien och blev till Tjeckien och Slovakien. Om Belgien genomför en skilsmässa och denna visar sig lyckosam, tror jag att detta kan komma att leda till att man närmre diskuterar tanken på att göra Skåne självstyrande.

Jag tror att man helt enkelt borde gå så till väga att man gjorde om det nuvarande Sverige till två stater och att dag ett efter skilsmässan exakt samma lagstiftning skulle råda i de båda länderna. Sedan skulle i takt med att ny lagstiftning kom till Skåne och det resterande Sverige komma att alltmer skilja sig åt. Exempelvis skulle säkerligen Skåne ganska snart slopa Systembolagets monopol och reducera alkoholskatterna.

Jag ser sedan fram emot att uppdelningen av Sverige fortgår och att Norrland blir en självstyrande stat utanför EU. Med tanke på strukturen i Norrlands export och import, finns det ingen del av Sverige som har mer att vinna på ett utträde ur EU än Norrland.

Comments:
Som norrlänning så är jag inte speciellt positiv till att skapa en norrländs stat, Socialdemokraterna och vänsterpartiet fick tillsammans 80% av rösterna i senaste kommunvalet. Så även om vi är EU skeptiska så skulle en norrländs sovietstat inte vara långt borta om alla vänstermänniskor fick fria händer här uppe.

/Björn
 
Jag anser att det vore jättebra om allsköns kommunister finge fria händer att genomföra sin utopi i Norrland. Hela försöket skulle nämligen sluta i en jätteflopp och sedan skulle Norrland förvandlas till ett laissez-fairekapitalsitiskt samhälle utanför EU.
 
This information is very useful. thank you for sharing. and I will also share information about health through the website

Cara Menyembuhkan Sakit Maag
Cara Menghilangkan Bruntusan
Cara Mengatasi Asam Lambung
Obat Luka Benanah
Obat sariawan
Walatra Gamat Emas Kapsul

 
Skicka en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?