fredag, mars 28, 2008

 

Varför Kina inte bör isoleras

Inte sällan möter man uppfattningen att en viss stat på ena eller andra sättet bör utsättas för blockader eller sanktioner därför att denna stat har en dåligt fungerande demokrati eller inte respekterar mänskliga rättigheter. Jag menar att detta alltid är fel och menar istället att alla stater och alla staters invånare bör behandlas exakt lika oavsett deras regeringars beskaffenhet.

Det finns nämligen ingenting som bättre tjänar intresset av öppenhet och framsteg än kontakter med omvärlden. Ett aktuellt exempel är Kina, i vilket fall nu somliga vill se en bojkott av de olympiska spelen i Kina. Jag tror att en bojkott av de olympiska spelen skulle stärka den kinesiska diktaturen, men är säker på att ett stort internationellt spektakel tjänar intresset av demokrati och frihet i Kina. De kinesiska ledarna kan i så fall nämligen inte göra gällande att Kina trakasseras av omvärlden, vilket skulle stärka den kinesiska statsledningens ställning i den egna befolkningen. Dessutom kommer de olympiska spelen att erbjuda otaliga möjligheter för tillresta att på ort och ställe framföra kritik exempelvis mot behandlingen av Tibet, vilket skulle vara utomordentligt pinsamt för den kinesiska statsledningen.

Om vi inte bojkottar Kina, utan istället reser dit, gör affärer med kineserna och dessutom deltar i internationella idrottsevenemang där kineser behandlas på samma sätt som alla andra, kommer förmodligen Liu Dis vision om att Kina inom 50 år kommer att ha förvandlats till en demokrati att ha förverkligats. Om vi däremot bojkottar Kina, tror jag att det kommer att ta minst hundra år. Läs mer om Liu Di på följande länk.

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/kina/artikel_1025715.svd

Comments:
Jag tror också att bojkott av "Folkets OS" gör att det kineiska folket kommer att sluta sig bakom sin regering.

Det är som att kritiken är lättare att accepteras och bearbetas om det kommer ifrån en vän än från en fiende.
 
Skicka en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?