fredag, april 11, 2008

 

Lysande!

Idag klagar somliga över att statsministern och hans fru hade ledig klädsel vid ankomsten till Kina. Det anses strida mot den ganska gammaldags och formella etiketten i Kina. Läs mer på följande länk.

http://www.svd.se/nyheter/politik/artikel_1122201.svd

Jag tror inte på något vis att statsministern varit omedveten om att det innebar ett allvarligt etikettsbrott att anlända till Kina klädd som en turist. Tvärsom tror jag att statsministern medvetet valt ett mycket subtilt och raffinerat sätt att förolämpa den kinesiska diktaturen. Den kinesiska statsledningen kan ju knappast kritisera statsministerns klädsel, eftersom ju detta vore ett än värre etikettsbrott än att medvetet klä sig mera ledigt än vad som får anses påbjudet.

Om statsministern tänkt som jag tror att han tänkt, har statsministern på ett alldeles lysande sätt visat vad han anser om den kinesiska diktaturen utan att använda något medel som kineserna kan använda som förevändning för att avvisa framtida kontakter. Det är nämligen mycket angläget att Kinas kontakter med omvärlden fortsätter därför att dessa befrämjar utvecklingen mot öppenhet och demokrati.

Alla representanter för stater som ogillar den kinesiska diktaturen bör fortsättningsvis se till att alla officiella representanter kommer i jeans och t-shirt för att på detta förfinade sätt markera avståndstagandet från den kinesiska diktaturen på ett sådant sätt att kineserna omöjligen kan finna en godtagbar anledning för att avbryta kontakterna med omvärlden.

Detta är lysande!

Comments:
Det var min första tanke också. Statministerparets protest mot .... Lysande, tja..., mer tvetydigt och förvillande.

Eva
 
Utmärkt. Att kina skulle gnälla om andras "klädsel" med tanke på vad dom själva här inte gärna vill diskutera offentligt skulle vara ett minst sagt förljuget hyckleri.
 
Vår stasministen blev ju inte ens mottagen av någon högre ledare i Kina på flygplatsen. Vad han har på sig för kläder bryr kineserna knappsat om.
Ni fick det till som att omvärlden består av endast Sverige. Hehe
 
HAhaha

Lysande analys, dock lite fundersam hur du kom fram till tanken. Att på detta extremt indirekta sätt kritisera ett statsstyre ändrar väl knappast något tyvärr... Tack för en kul kommentar iaf.
 
Skicka en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?