måndag, maj 26, 2008

 

Schlagertramset

Enligt min mening är den nu pågående diskussionen om eurovisionsschlagerfestivalen tämligen löjlig. För det första är det hela ingen stor sak utan ett jippo en förlorare bör kunna lämna utan alltför nedslagna känslor.

För det andra är jag, trots spektaklets karaktär av jippo, upprörd över hur indignerad man är över den så kallade kompisröstningen i dessa sammanhang. Helt uppenbart hade ABBA segrat 1974 i Brighton, med eller utan övriga nordiska ländernas stöd, men hade Sverige verkligen segrat 1984, 1991 och 1999 om det inte varit för att de nordiska länderna traditionellt tenderar att rösta på varandra? Jag är inte så säker på det och förstår verkligen inte hur man i ett land, som haft oerhörd nytta av så kallad kompisröstning, kan vara upprörd över att många östeuropeiska länder gör på samma sätt.

Mig veterligen har Tyskland bara vunnit en enda gång och den gången vann man med den underbara låten "Ein bisschen Frieden" och att Tyskland inte vunnit mer än en gång beror förmodligen på att just ingen, på grund av historiska ressentiment, "kompisröstar" på Tyskland. Därför är också den tyska vinnarlåten en låt man kommer ihåg. Om den nämligen inte hade varit överlägset bäst hade den inte kunnat vinna. Tyskland får ju inte några "kompisröster".

Slutligen vill jag framföra att Sverige förmodligen haft bättre chanser om man istället skickat Sanna Nielsen till Belgrad för att framföra den låt TV-tittarna ansåg vara den bästa, nämligen "Empty Room". Det var på grund av juryn Charlotte Perrelli vann och rimligen borde de fanatiska svenska schlagernationalisterna rikta sin vrede mot juryn, då denna valde en låt som lät ungefär som alla andra uttjatade svenska bidrag till detta spektakel under senare år och av det skälet, redan i förväg, kunde bedömas vara chanslös.

Nu får det vara slutgnällt i ett ämne som egentligen inte förtjänar att kommenteras och för att lugna upprörda känslor ber jag att få rekommendera ett avnjutande av Nicoles vinnande bidrag från 1982.

http://www.myvideo.de/watch/938915/Nicole_Ein_bisschen_frieden

Comments:
Jag anser att Jur. Stud. Bergström har fel när. Det faktum att u-länderna i östeuropa röstar på varandra kan inte rättfärdigas av att andra gjort samma sak. Två fel blir inte ett rätt. Länderna i öst ligger tyvärr en bra bit efter väst såväl när det gäller samhällsutveckling i stort, som när det gäller musik. Sverige bör därför snarast sluta delta i detta spektakel. De gamla lydstaterna under Sovjets järnridå röstar bara på varandra. Mest av allt röstar man på storebror Ivan. Om länderna i västeuropa drar sig ur kommer pengarna snart att ta slut och därmed också tävlingen. Detta vore inte en dag för sent.
 
Ett annat hett tips är att kasta ut TV-apparaten!
 
Skicka en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?