tisdag, juni 10, 2008

 

Läcker mat

Under den senaste tiden har jag inte haft någon större inspiration att skriva så mycket och dessutom håller jag på att förbereda mig inför en tentamen, vilket förbrukar mycken intellektuell energi. Av detta skäl kan det dock vara särskilt behövligt med energirik mat.

Här kommer alltså ett beprövat och smakligt recept. Det handlar om fyllda paprikor på det sätt, som en rumänsk bekants nyligen bortgånga mor brukade tillreda fyllda paprikor på. Det finns säkerligen många variationer på detta recept, men jag gillar denna variant skarpt.

Recept för fyra personer med måttlig aptit eller två med stor aptit.

ingredienser

4 röda paprikor

fyllning

400 gram fläskfärs
1 ägg
2 finhackade gula lökar
1 deciliter grötris - kanhända kan man öka mängden ris och minska mängden kött
salt och aningen svartpeppar

sky

vatten
4 msk tomatpure
salt

Skär av en "hatt" på paprikorna och befria dem från inkråmet.

Blanda ihop fyllningen, som alltså påminner om köttbullssmet. Fyll paprikorna och sätt på "hatten". Ställ de fyllda paprikorna i en icke alltför rymlig gryta och fyll på med vatten till dess att paprikorna står med vatten upp till "axlarna". Tillsätt tomatpuré och salt så att vattnet får fin färg och en angenäm sälta. Koka upp det hela under lock och så snart det hela kokar, sätter man ned temperaturen till lägsta möjliga och låter de fyllda paprikorna svälla cirka en timma under lock.

Paprikorna serveras sedan i djupa tallrikar badande i sin egen sky, som avnjutes på ett sätt som påminner om soppa. Givetvis äter man vitt bröd till. Om man vill kan man doppa brödet i skyn och skyn blir alldeles otroligt god med en mild och behaglig smak av paprika. Paprikan i sig smakar inte så mycket efter att den kokts, men är fortfarande aptitlig. Mycket goda blir de "frikadeller" som uppenbarar sig när man ätit upp paprikan.

Tänk på att använda måttliga mängder svartpeppar och inte heller alltför mycket tomatpuré, eftersom själva poängen är att smaken av paprika inte skall få för mycket "konkurrens". Däremot "sväljer" ju som bekant fläskfärs och - för den delen - köttfärs ganska mycket salt.

Bon appetit!

Comments: Skicka en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?