fredag, juli 25, 2008

 

Håll dig till vin!

På följande länk kan ni se Dagens Nyheters vinexpert Bengt-Göran Kronstam slå upp veteöl på det sätt som civiliserade människor slår upp pilsner och samtidigt hävda att detta är det bästa sättet att slå upp veteöl på.

http://webbtv.dn.se/index.aspx?id=4072

Saken är den att i allmänhet pilsner slås upp försiktigt för att pilsnern inte skall skumma alltför mycket. Detta är emellertid ingen bra metod, eftersom pilsnerns smak inte framträder i alls samma fördelaktiga dager om pilsnern inte slås upp hastigt så att det bildas skum i glaset. Visserligen tar det mer tid i anspråk att slå upp en pilsner "hastigt". Glaset fylls ju av skum och sedan måste skummet sjunka samman och först därefter kan glaset fyllas på ytterligare o. s. v.

Det är av detta skäl man i Tyskland säger att gott öl behöver sju minuter på sig. I Sverige är det dessvärre praxis att slå upp alla öl med glaset lutat och vätskestrålen försiktigt riktad mot glasets inre vägg för att inte alltför mycket skum skall bildas. Syftet är givetvis att spara tid. Man behöver ju inte invänta att skummet skall sjunka ned. Vi som älskar pilsner och intar en mera snobbig inställning till pilsner ser emellertid ned på denna simpla metod och betraktar den som kulturlös och barbarisk och faktum är att pilsner smakar mycket bättre om den slagits upp på det tradtionella sättet så att skum bildats i rikliga mängder.

Saken är emellertid den att veteöl traditionellt slås upp just på det sätt som många felaktigt slår upp pilsner på. Det vill säga: Med glaset lutat slås drycken långsamt mot glasets inre vägg så att inte alltför mycket skum bildas. Jag är inte särskilt kunnig med avseende på veteöl, men har fått höra detta av mera kunniga personer.

För övrigt är det min mening att Bengt-Göran Kronstam förklarat sig totalt inkompetent vad gäller öl inte bara genom att slå upp veteöl på det sätt pilsner bör slås upp på utan också genom att hävda att Systembolaget har ett bra ölsortiment. Detta är rent strunt av det enkla skälet att världens avgjort förnämsta ölbryggarnation inte är särskilt väl företrädd i Systembolagets sortiment. Jag tänker givetvis på Tyskland. Pilsner är ursprungligen en tjeckisk innovation, men ingen som helst tvekan råder om att tyskarna utvecklat och förfinat den i grunden tjeckiska pilsnern till absolut perfektion.

Jag ställer mig därför frågan om det inte kan vara så att påstådda vinexperter är socialt kompetenta pratkvarnar utan djupare kunskap om det ämne inom vilket de utropats till experter. Med hjälp av fagert tal förmår de måhända väcka intrycket att de äger kunskap som inte andra äger. I så fall bör de snarast jämföras med homeopater.

Observera dock att jag inte påstår att Bengt-Göran Kronstam är okunnig om vin.

Comments:
Jag har också hört det där om att man ska hälla upp ölet så det blir ett stort porrigt skum, men jag tycker inte att man ska överdriva detta, då finns det helt enkelt ingen kolsyra kvar när det är dags att njuta ölen. Jag håller också med Bengt-Göran Kronstam om att systembolaget har ett bra ölsortiment, det räcker att åka till Danmark där finns det i stort sett bara gräsklipparöl (visst, du kan få tag i en starköl klockan 22:00 på kvällen). Det största problemet med systembolaget är att en lokal bryggare nästintill omöjligt kan få sälja sitt öl. Tyskarna har inte imponerat med sitt öl nämnvärt på mig, det skulle vara Rauchbier isåfall. USA och varför inte Sverige, tycker jag är länder som har kommit med intressanta öl på senare tid
 
Jag håller med om att till och med en lageröl kan vara godare med mera kolsyra och mindre skumkrona.

Detta gäller inte minst om ölet är mindre gott och det är varmt ute. En riktigt kall lageröl med kolsyra smakar gott i värmen.
 
I'm really inspired with your writing talents as well as with the format to
your weblog. Is that this a paid subject or did you customize it
your self? Either way keep up the nice high quality writing, it's uncommon to peer a nice weblog like this one today..my blog post :: diatomaceous earth (http://www.insights.org.tw/)
 
Howdy! I could have sworn I've been to this site before but after checking through some of the post
I realized it's new to me. Nonetheless, I'm definitely glad I
found it and I'll be book-marking and checking back
often!

Also visit my webpage - search engine optimization (http://seofornown4eva.com)
 
The screen by itself is coated with a fingerprint resistant oleo phobic coating which safeguards the
iPad from scratches.
The phone will be powered by Android 4., 1.5 GHz processor, eight
MP camera and a really smooth style.

My page: apptrackr how to install apps
 
Skicka en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?