måndag, juli 07, 2008

 

Reservmajor Björklund har rätt men fel ändå

De senaste dagarna har det stått att läsa i tidningarna att folkpartiets ledare, reservmajor Björklund, vill se en sänkning av den svenska bolagsskatten. Som skäl anför han att en lägre bolagsskatt skulle locka fler företag till Sverige och att den svenska bolagsskatten är hög i internationell jämförelse.

I tidningarna har också stått att läsa att den svenska bolagsskatten uppgår till 28%, men enligt min mening är detta en sanning med modifikation. Bolag ägs ju ytterst av människor och det avgörande är hur mycket skatt dessa människor betalar och hur detta påverkar deras vilja att investera och framför allt att investera i Sverige. Då måste man ta hänsyn till att svenska företagsvinster förutom bolagsskatt också belastas antingen av inkomstskatt med avseende på aktieutdelningar eller av kupongskatt. Kupongskatt är en skatt som belastar personer som äger aktier i svenska företag, men ej är skattskrivna i Sverige. Lägger man till inkomstkskatten på aktieutdelningar eller kupongskatten är den svenska beskattningen av företagsvinster i själva verket 49,6%.

Jag håller med reservmajor Björklund om att denna skatt borde vara lägre och att en sänkning sannolikt skulle medföra större intresse för att investera i Sverige. Däremot anser jag att det finns en mycket elegantare och effektivare lösning än den som föreslås av reservmajor Björklund.

Så här borde man istället göra. Man höjer bolagsskatten från 28% till 35%. Samtidigt slopar man helt den statliga inkomstskatten och hela kapitalbeskattningen. Dessutom slopas den så kallade kupongskatten. De så kallade 3:12-reglerna slopas också. Efter dessa reformer vore Sverige ett paradis för investerare och på grund av den slopade kapitalbeskattningen, skulle man helt skattefritt kunna avyttra aktier med vinst. Detta skulle med all säkerhet leda till att omsättningen på börsen skulle stiga dramatiskt. Här kan det vara intressant att veta att Hong Kong saknar* kapitalbeskattning och att endast Londonbörsen har större omsättning än Hong Kong-börsen, trots att Hong Kong-börsen sett till kapitalisering endast är världens sjätte mest betydelsefulla börs. Om Hong Kong kan ha världens näst högsta omsättning, borde Sverige med sin i jämförelse med Hong Kong enorma industri kunna ha Europas näst högsta omsättning.

*Hong Kongs skattesystem belastar personliga löneinkomster med en högsta skattesats aningen lägre än den som gäller bolagsvinster. Kapitalinkomster belastas inte av någon beskattning alls, förutom bolagsskatten. Som ni ser, bygger mitt förslag till skattereform på samma princip som Hong Kongs nuvarande system.

Comments:
WOW just what I was searching for. Came here by searching for

Here is my web-site ... diet go
 
This is utilised in generally PS3 games with unreliable degrees of triumph.
I'm an avid console gamer as well but I was
very intrigued by the fact that DICE would be giving everyone with a Next Gen console the what is equivalent to a PC
Gamer's Experience since the beginning of gaming itself. A classic coat
from a respectable vintage clothing store can not only look
great, but can also give many years' worth of great service.


Also visit my blog post: battlefield 4 hack cheats
 
Appreciating the dedication you put into your website
and in depth information you present. It's good to come
across a blog every once in a while that isn't the same old rehashed information. Excellent read!
I've bookmarked your site and I'm including your RSS feeds to my Google account.my weblog; wartrol uk
 
If your advertising isn't competitive with it when was, you really should jump on the social networking bandwagon.

Also visit my webpage seo services in glasgow, mechanical.incheon.ac.kr,
 
Skicka en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?