fredag, december 12, 2008

 

Avveckla kontanterna istället

Enligt Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet verkar landshövding Per Unckel för att avlägset belägna skärgårdsöar skall få bättre så kallad penningservice. Enligt min mening har landshövdingen helt fel. Det går alldeles utmärkt för en köpman att påannonsera att han endast accepterar betalkort och i så fall är problemet löst. Läs mer på följande länkar.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1298&a=863077&rss=2216

http://www.svd.se/stockholm/nyheter/artikel_2193431.svd

Comments:
Om man vill vara anonym då.....
 
Tja, då får man handla i en butik där de tar emot kontanter.
 
Här kan bankerna hjälpa till, ta bort avgiften för korten, lägg avgiften på kontantuttagen i bankomaten, ökar användning och minskar rånrisken. Se på SL.
/PeO
 
Jag instämmer med föregående talare. Eventuellt borde staten sluta emittera sedlar i syfte att påskynda övergången till det kontantlösa samhället. Envisas man med att vilja använda kontanter, får man ha en läderpung med tiokronorsmynt i fickan.
 
Förresten: Det finns en hake i Peos resonemang och det är att bankerna i likhet med alla gäldenärer är enligt lag skyldiga att avgiftsfritt betala sina skulder.

Skulle alltså bankomaterna vara avgiftsbelagda, måste de avgiftsfritt betala kontant på kontoren. Detta vill givetvis bankerna undvika.
 
> Skulle alltså bankomaterna vara avgiftsbelagda, måste de avgiftsfritt betala kontant på kontoren.

Jaså? Räcker det inte med att de avgiftsfritt kan betala skulden genom att sätta in pengarna på ett annat bankkonto i valfri svensk bank?
 
Jo, om banken har slutit ett sådant avtal med kunden räcker det. Den logiska följden är dock att åtminstone en bank måste betala kontant.
 
Rättelse;

Måhända är det teoretiskt möjligt att tänka sig en situation där alla banker löser sina skulder genom att överföra medel till ett konto i en annan bank, men detta verkar mindre troligt.
 
Många skärgårdsbor är små företagare och vilka ska stå för kortläsaren? Många saknar även internet betalar du för dragningen av den ut till dom öar där det saknas sådan förbindelse.
 
Det vore säkerligen mera ekonomiskt för staten att betala ut subventioner för att ge dessa öar en sådan internetinfrastruktur att kontanterna blir onödiga än att förse dem med sedlar och mynt.

Samma sak gäller kortläsarna. Staten sparar säkerligen på att betala kortläsarna istället för att förse dem med sedlar och mynt.

Dessutom försvinner rånrisken nästan helt och de mest stöldbegärliga varorna är givetvis oändligt mycket mindre stöldbegärliga än sedlar.
 
Rent av vore det en bra sak om Riksbanken, bankerna och länsstyrelsen förenades i ett gemensamt projekt där syftet vore att göra dessa öar 99% kontantlösa för att visa att kontanterna knappast behövs i andra delar av landet heller.
 
med tanke på hur många små företagare ute i skärgården och på land det finns så är det ingen vidare lösning tycker jag med kort. Även kortläsare går att mixtra med se bara senaste i Malmö hur många har inte där förlorat pengar på att man har en läsare som snor pinkod o konto. Hur löser man med folk som samlar in pengar på gatan då till räddabarnen med fler? Tillfälliga insammlingar till kalssresor och så vidare, har du tänkt så långt över huvud taget?
 
Observera att jag endast sade 99% kontantlösa. Kontanter är inte helt oumbärliga men nästan.

Jag själv har i de allra flesta fall knappast några sedlar eller mynt och det fungerar utmärkt. Många hänger sig fast vid sedlar och mynt av gammal vana, men i de allra flesta fall är sedlar och mynt bara till besvär.

Visst kan man ägna sig åt oärliga saker också med hjälp av kort och liknande, men sedlar är verkligen ett bra sätt smörja den organiserade brottsligheten och staten har verkligen inget intresse av att underlätta för den organiserade brottsligheten.

Gör dessa öar till ett pilotprojekt för det kontantlösa samhället och bygg istället ut de elektroniska faciliteter som krävs för att göra kontanterna obehövliga.

Ingen kommer att sörja kontanterna efter några år. Istället kommer man att förundras över att man så länge höll fast vid något i grunden föråldrat.

Insamlingar kan också göras via internetbanker.
 
Barnen på Utö samlar in pengar på sommaren genom att sälja kartor och ha entre vid kvaren ska dessa hålla på med kortläsare? Lika så andra barn på andra öar som kör kärror och säljer kakor och annat till sommargäster för några kronor det funkar inte att ha en kortläsare mitt på en grusväg, är inte som i stan. Varför ska vi låta brottsligheten vinna? Hårdare straff är bättre, och många sommargäster betalar just med kontanter här ute och uppskattar att slippa hålla på med kort o pinkoder.
 
Jag förordar inget förbud mot kontanter. För vissa typer av transaktioner är kontanter överlägsna, men i 99% av fallen går det utmärkt utan kontanter.

Det går så bra att de mängder kontanter som ändå skulle bli kvar vore försumbara och någon penningservice av den typ som landshövdingen vill se är inte nödvändig.
 
Varför ska vi alltid på öar och landsorten vara försökskaniner för? Låt införa kort i sthlm i stället, vi har väl rätt att få samma service som folk i stan.
 
För att göra det så rättvist så möjligt kunde man se till att koncentrera kontanthanteringen till en enda ort i riket och se till att den orten vore så avlägset och dumt belägen som möjligt.

Jag föreslår Gotska Sandön.
 
Förresten tror jag och det har jag redan sagt att de som oroar sig över ett samhälle i stort sett utan kontanter oroar sig i onödan.

När man väl vant sig inser man de rent fördelarna.
 
Ni är ju nästan roligare.
"Eventuellt borde staten sluta emittera sedlar i syfte att påskynda övergången till det kontantlösa samhället."

Samhället ska inte göra som staten vill, staten ska göra som samhället vill. Påskynda utvecklingen, ja herregud. Det tror ni att vanligt folk tycker?

Jag skaffade ett sk. kort för nåt år sedan, det använder jag bara när jag köper grejer via internet, resor och sådant. Annars är det ju bara krångligare än kontanter.

Kontantlösa samhället, det förutsätter ju dessutom att alla skulle ha sina pengar på banken. Jag vill inte det, får jag inte vara med längre? Jag får ta mitt pick och pack och dra?

Det är en sak att argumentera för sin sak, men att skriva som om det vore något som faktiskt kommer att hända - det är ju bara galet.
 
Det tycker inte jag. Jag anser att alla valörer överstigande 10 kronor borde förlora sin ställning som lagligt betalningsmedel.

Alla som envisas med kontanter får springa omkring med en läderpåse fylld av tiokronorsmynt/använda utländska sedlar/eventuellt innehavarskuldebrev.

Statens sedelutgivning är förlegad.
 
Du din lilla sate som springer bankernas ärende. se filmen
www.zeitgeistmovie.com och vakna upp din blinda fan. lev väl.
 
Om föregående talare hade läst min blogg mera regelbundet och ingående hade han/hon vetat att jag är kategorisk motståndare till bankstöd och insättningsgarantier.

Jag springer alltså knappast bankernas ärenden, om än att jag anser att välskötta banker förtjänar en viss respekt eftersom de är en oumbärlig del av en fungerande ekonomi.
 
Jag såg för första gången i mitt liv i går en trådlös kortläsare. Med sådana går det bra att bedriva torghandel utan sedlar och mynt.
 
Skicka en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?