tisdag, februari 24, 2009

 

Märkligt sammanträffande

Som väl knappast torde ha undgått någon har kronprinsessan Victoria idag förlovat sig med herr Daniel Westling. Inom avdelningen märkliga sammanträffanden vill jag gärna peka på det förhållandet att herr Daniel Westling föddes samma dag som hans blivande svärfär Carl XVI Gustaf tillträdde som Sveriges Konung. Således föddes herr Daniel Westling samma dag som hans blivande hustrus, Kronprinsessan Victorias, farfars far, Konung Gustav VI Adolf avled, vilken dag jag faktiskt minns av det skälet att jag på radion fick höra att H. M. Konungen avlidit.

Jag är vänligt sinnad till vårt statsskick med konstitionell monarki om än att jag anser att också den kungliga familjen borde omfattas av religionsfriheten utan att behöva avstå från sina speciella rättigheter.

Jag hoppas också att man inte på grund av missriktad missunnsamhet försöker hindra H. M. Konungen från att, om Hans Majestät så behagar, upphöja herr Daniel Westling till prins av Sverige och hertig av Västergötland och att prins Carl Philips och prinsessan Madeleines respektive också upphöjs till furstlig rang.

Comments:
Ja man behover ju inte tanka langre an att forestalla sig Goran Persson som president for att genast bli overtygad monarkist. Eller Tony Bliar eller varfor inte George Bush.
 
Om vi inte hade haft Carl XVI Gustaf som kung kanske vi hade haft Göran Persson som rikshövding.

Posten som rikshövding kunde ha förbehållits avdankade politiker så 2010 hade Göran Persson troligen kommit att efterträdas av Maud Olofsson.

Visst känns monarkin bättre.
 
Ja och om en maktlos monark strular till det alltfor mycket pa det personliga planet kan man bara se till att det finns en stor och bra aett med lampliga eftertradare. Det var ju lite riskabelt att utesluta alla utom Prins Bertil fran succession, men det verkar ju ha lost sig nu forutsatt att Victoria och hennes syskon producerar lite arvingar.
 
På grund av att samtliga avkomlingar till Carl XVI Gustaf kommer att ha arvsrätt till tronen kommer Sverige med tiden sannolikt att drabbas av en inflation i hertigar.

Å andra sidan är det ganska avlägset och vad gör det om fler kan få fina titlar utan verkligt värde.
 
Skicka en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?