lördag, maj 30, 2009

 

Prognos för europaparlamentsvalet

Så här kommer mandaten att fördela sig givet att min prognos håller.

Centerpartiet: 1 mandat
Folkpartiet: 1 mandat
Kristdemokraterna: 1 mandat
Miljöpartiet: 1 mandat
Moderaterna: 4 mandat
Piratpartiet: 3 mandat
Socialdemokraterna: 6 mandat
Vänsterpartiet: 1 mandat

Anledningen till att jag tror att piratpartiet kommer att ta hela tre mandat är att de som "proteströstar" enligt min övetygelse har högre benägenhet att rösta än genomsnittet av övriga befolkningen.

Vi får se.

Comments:
Några saker till som talar för PP:

* Prognoserna har alltid en viss eftersläpning. det tar ett tag att göra en undersökning och sammanställa resultatet. Prognoserna kommer dessutom innan det riktiga valet. Det innebär att ett parti som ökar i en takt som vi inte sett like till kommer att få för låga siffror.

* Chansen finns att något etablerat parti trillar under 4%. Det innebär att det kommer att finnas lika många mandat att fördela på färre procent, och därmed kommer man att få fler mandat per procent.

* Bandvagnseffekten. Ju mer PP syns i media, desto fler undersökningar som visar att man kommer att klar 4% med råge, desto mer framstår de som ett vettigt alternativ för tveksamma.

* FRA2. Uppföljaren till FRA-lagen ska röstas om veckan innan valet. Gissa om det kommer som en present till PP, röstmässigt.

* De andra partierna angriper PP för glatta livet nu. Det är ett taktiskt misstag, angrip aldrig en svagare motståndare, det leder till en polarisering som drar folk mot ett 50/50-dilemma. Att de dessutom gör så klantiga angrepp gör bara saken värre. Det retoriskt rätta är att angripa de starka och tiga ihjäl de svaga.
 
Kanske har du rätt. Jag skrev varför jag tror att piraterna kommer att få mer än opinionsundersökningarna ger vid handen, men kanske är din analys bättre.

Den "låter" bra i alla fall.

Jag har ingenting emot att piraterna växer utan tycker att det är bra om det blir en debatt angående immaterialrätten. Ämnet är inte alldeles enkelt.
 
Skicka en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?