söndag, juni 28, 2009

 

Lars Ohly har en poäng

Så här säger Lars Ohly enligt Svenska Dagbladet.

"- Att driva en bank måste vara den bästa affärsidé som finns. Banken tar alla vinster när det går bra och låter skattebetalarna betala när det går dåligt. Det vill Vänsterpartiet sätta stopp för, sade Ohly"

Trots att jag är kommunisthatare måste jag säga att Lars Ohly har en poäng. Det sätt på vilket de svenska bankerna priviligieras av staten är helt orimligt. Man kan kalla givetvis kalla detta kapitalism, men då endast därför att man använder sig av kapitalismens drivfjädrar, trots att man skyddar aktörerna från följderna av oförsiktighet.

Lars Ohly har alltså helt fel när han kallar detta otyglad marknadsekonomi. Möjligen är det blandekonomisk kapitalism, men det är inte fråga om fri marknad. På en verkligt fri marknad åtnjuter en bank ingen bättre rätt än du och jag. Kan banken inte betala vad den lovat behandlas detta som vilket kontraktsbrott som helst. Sätter man in sina pengar på en bank och går banken omkull åtnjuter man heller ingen bättre rätt än om man lånat ut pengar till en bekant som senare visar sig vara ur stånd att betala. Snus är snus om än i gyllene dosor.

I knappast något land på jorden har man en verkligt fri finansiell marknad om än att möjligen Brittiska jungfruöarna kommer idealet ganska nära. Inte ens i den påstått marknadsekonomiska högborgen Hong Kong står bankerna under samma marknadens lagar som vilka andra företag som helst. Hela världen har frångått guldmyntfoten, trots att det naturliga valet av slutgiltigt betalningsmedel för skulder på en verkligt fri marknad i normalfallet är guld.

Lars Ohly har alltså helt rätt om han menar att den blandekonomiska kapitalismen, pappersvalutorna och miljonärernas socialism nu genomgår en välbehövlig kris, men han har helt fel när han säger att marknadsekonomin genomgår en kris. Någon sådan finns nämligen allra minst på bankområdet, trots att det kanske är där den behövs som allra bäst. Jag ger dock Lars Ohly beröm därför att han ser det orimliga i dagens system om än att i hans fall den föreslagna boten är värre än soten.

Läs mer på följande länk.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3132325.svd

Comments: Skicka en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?