fredag, mars 29, 2013

 

Ohållbart läge

Jag väntar nu med spänning på svaret på frågan huruvida de omfattande restriktionerna rörande banktransaktioner på Cypern kommer att upphävas eller inte.

Den nuvarande situationen är nämligen inte i längden hållbar. Får man inte ta ut pengar ur bankerna och får man inte fritt flytta pengar mellan olika konton så kan inte näringslivet fungera och därför menar jag att restriktionerna snarast måste avskaffas och det i princip till vilket pris som helst helt enkelt därför att det är ännu sämre att bibehålla dem.

Bibehålls de så mycket som ett år kommer utan tvekan cyprioterna tvingas uppfinna ett parallellt "inofficiellt" banksystem baserat på en valuta som INTE är lagligt betalningsmedel på ön. Bulgariska leva är ett alternativ, eftersom de inte har någon kursrisk gentemot euron.

Vad jag menar är att man kan grunda nya banker där insättningar och lån är nominerade i bulgariska leva. Vad jag vet finns ju inga begränsningar rörande bulgariska leva. Att transportera sedlar till Cypern är inte absolut nödvändigt. Man kan ju använda sig av bankkort.

Så om Cypern kvarstår som formell medlem av eurozonen eller inte är för tillfället den mindre betydelsefulla frågan. Vad som däremot är av synnerligen vital betydelse och dessutom måste åtgärdas snarast är nämnda restriktioner.

Utifrån vad jag vet i nuläget är jag inte säker på att restriktionerna inte kommer att bibehållas en längre tid därför att de cypriotiska myndigheterna tror att alternativet till att slopa dem är värre. Jag påstår ingenting, men jag tror att det kan vara så att de bibehålls därför att regeringen tror att man skulle drabbas av en total ekonomisk härdsmälta om de slopades.

Bibehålls de så länge som ett år så kommer Cypern om ett år att ha utvecklat ett parallellt finansiellt system. Det är jag tämligen säker på.

Jag tolkar den cypriotiske presidentens senaste uttalanden som ett tecken på att han uppfattar situationen som desperat. Problemet är dock att de nämnda restriktionerna inte omgående slopas. Det enda möjliga sättet att, de facto, behålla Cypern i eurozonen är att slopa dem omgående oavsett vad följderna blir för Cyperns banker och statsfinanser. Återigen är det troligen rädslan för att insättningsgarantin skall utlösas som spökar.

Läs mera om den cypriotiske presidentens monetära våndor på följande länk.

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/cypern-vill-behalla-euron_8040564.svd


Comments:
Hej! Det var längesen du skrev i din s.k blogg. Nu får du ta och uppdatera dig lite, det är ju Juli nu. Mvh aaa mvh
 
Hej! Det var längesen du skrev i din s.k blogg. Nu får du ta och uppdatera dig lite, det är ju Juli nu. Mvh aaa mvh
 
LOAN==BELIEVE IT OR NOT YOU CAN GET YOUR LOANS IN LESS THAN AN HOUR
Do you need a Loan?
Are you looking for Finance?
Are you looking for a Loan to enlarge your business?
I think you have come to the right place.
We offer Loans atlow interest rate.
Interested people should please contact us on
For immediate response to your application, Kindly
Do you need an urgent loan at 3% APPLY: housingfinance247@gmail.com
Cell No +919205467093
Mr. Osman Ibrahim
 
good luck
 
Skicka en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?