fredag, november 23, 2007

 

Pizzaupplevelse värd en omväg

Igår befann jag mig i Alingsås och på inrådan av en libanesisk pizzabagare vid namn George köpte jag och åt en pizza på pizzabutik Milano i Alingsås. Enligt min mening, och jag har ätit en och annan pizza, är pizzabutik Milanos pizzor av högsta tänkbara klass. Klicka på länken nedan, så får ni veta var denna pizzeria finns.

http://www.torget.se/torget/foretag/profil.do?companyID=3215477

Jag beställde en liten pizza med tomatsås, ost, sardeller och oliver. Som extra tillbehör valde jag vitlök. Enligt min mening smakade varje enskild del av pizzan utmärkt gott, men inte minst var proportionerna de rätta och brödet välsmakande. Många pizzerior har goda fyllningar, men få har lagom "brödiga" pizzor. Brödet skall framträda och botten bör enligt min mening vara tillräckligt tjock för att pizzans undersida skall vara fri från fettfläckar. Samtidigt får pizzan inte vara så brödig att den blir stabbig. Den skall vara saftig, men absolut inte kladdig och/eller flottig. Att en pizza på det hela taget är ganska fet är dock ofrånkomligt.

Enligt min bestämda uppfattning är också en pizza utan vitlök en otänkbarhet och om vitlök saknas beställer jag alltid vitlök som extra tillbehör. Pizzabutik Milano säljer de flesta pizzor i kartong för förtäring i hemmet, men jag äter aldrig pizza på detta sätt, eftersom jag anser att en pizza är en ytterst känslig färskvara, vilken skall förtäras i omedelbar anslutning till dess färdigställande.

Eftersom de flesta pizzor säljs i kartong, får man nöja sig med att sitta på en barpall och inga riktiga bord finns. Man får lägga maten på en liten väggfast hylla. Samtidigt måste jag säga att jag tusen gånger hellre äter en god pizza sittande på en barpall än jag äter en äcklig pizza, som serveras på ett bord med duk och levande ljus. Pizza är nämligen opretentiös snabbmat.

Dessutom har pizzabutik Milano mycket god kålsallad, med precis lagom mycket vinäger och olja. Enligt min mening bör dessutom en riktigt god kålsallad innehålla inlagd röd paprika och lagom mycket grovmalen svartpeppar. Pizzabutik Milanos kålsallad lever upp till alla mina krav.

Den enda bristen är att man inte kan dricka en god tysk öl med skumkrona till pizzan. Enkelt rödvin smakar enligt min mening också utmärkt till pizza, men att endast alkoholfria drycker erbjuds, beror på våra politiker. Jag tycker att en av de största felen med svensk alkoholpolitik, är att öl/vin endast får serveras i kombination med mera pretentiösa gastronomiska koncept.

Pizza tarvar en slurk rödvin, eller en starköl. Grillad korv utan en starköl är också en tragedi.

Comments:
50 sp�nn gick det hela p�. 40 kr. f�r pizzan, 10 kr. f�r stor k�lsallad och eftersom jag endast dricker stark�l/r�dvin till pizza, blev dryckesnotan 0 kr.
 
När det gäller grillad korv har du rätt i att den allra helst bör förtäras i samband med konsumtion av öl ( gärna tjeckiskt). Men det är även i allra högsta grad njutbart att först dricka öl under några timmar och sedan spisa en välsmakande bratwurst, alternativt en röd polse.
Vag gäller pizza anser jag att en sådan måltid lämpligen bör intas med ett stort glas öl. Måltiden bör sedan avslutas med att man stoppar in en ordentlig snus (gärna en göteborgs prima fint) unde läppen. Problemet med en sådan måltid är att den kan framkalla obehagliga gaser. Dessa torde man kunna se som Guds straff för frosseri. Detta är dock inte helt säkert eftersom även grönsaker orsakar gaser, och jag anser man borde kunna äta obegränsat med grönsaker utan att ett sådant handlande skall kunna betecknas som frosseri. Detta på grund av att den njutning man uppnår genom att äta grönsaker är tämligen begränsad, om ej obefintlig. Jag anser inte att vitlök är lämpligt som tillbehör till alla slags pizzor, men var och en har naturligtvis sina gastronomiska preferenser.
Det skulle vara intressant om Flavian kunde utveckla sin syn på frosseri. Är detta en synd, och i så fall hur allvarlig? Vad utgör frosseri och vad utgör inte frosseri?
MVH/ Andreas
 
Frosseri är en allvarlig synd som jag dessväre gör mig skyldig till då och då.

Idag börjar Kristi Födelsefasta i den Ortodoxa Kyrkan och då är det givetvis särskilt angeläget att dels hålla sig till de formella bestämmelserna och dels till deras anda av måttfullhet.

Snus är också förbjudet av den Ortodoxa Kyrkan, men jag brukade tidigare snusa och håller med om att Göteborgs Prima Fint är det godaste och starkaste snuset. Göteborgs Rapé är dock acceptabelt.
 
Förresten tror jag att snus och gasbildning har ett nära samband.
 
Skicka en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?