fredag, augusti 08, 2008

 

Inkonsekvens

Under de senaste dagarna har Rysslands intervention på georgiskt territorium diskuterats häftigt. Jag har inte stött på en enda kommentar som tagit Rysslands parti, om än att Johan Norbergs kommentar är nyanserad och innefattar kritik mot den georgiska regeringen.

Jag anser inte på något vis att Rysslands agerande är så mycket som ursäktligt, men jag anser definitivt att Sydossetien har rätt till självbestämmande och att detta inkluderar secession från Georgien och om det sydossetiska folket så önskar förening med Ryssland.

Man kan jämföra det med Estland. Esterna önskade secession från Sovjetunionen och fick detta efter många år av ofrivilligt medlemskap i Sovjetunionen. Sedan önskade esterna förening med den europeiska unionen och fick det också. På samma sätt borde Sydossetien tillåtas välja separation från Georgien och union med Ryssland. Det kan också nämnas att Saarland under 1950-talets början var franskt för att 1957 bli en del av dåvarande Västtyskland. Kosovo har nyligen separerat från Serbien utan att därefter förena sig med någon annan stat, vilket också borde vara en möjlighet för Sydossetien.

Jag frågar mig varför inte någon enda svensk debattörer hitintills gjort en parallell med Estland, Saarland eller Kosovo utan endast talat om rysk aggression och chauvinism. Jag vet inte men jag menar att det är uppenbart att vad det handlar om är en instinktiv ovilja mot allt ryskt och att denna ovilja medför att man inte förmår se att det faktiskt är så att Ryssland i detta sammanhang står på minoritetetens sida i en konflikt med en aggressivt nationalistisk regim.

Rysslands handlande är mycket klandervärt, men hade Georgien haft en i detta avseende klok regering hade detta aldrig behövt inträffa.

Comments:
Viktiga poänger:
*Ryssland var emot Tjetjeniens succession men är nu för Sydotessiens helt plötsligt...
*Georgien är starkt västvänligt och aspirerar på att bygga upp en marknadsekonomi med (europeiska mått mätt) ofantligt låga skatter; vill gå med i NATO och i EU - någonting som Ryssland inte vill ha alldeles till söder om sig
*Ryssland har massproducerat och delat ut visum till rebeller i Sydotessien och Abchasien - helt plötsligt kan man då skydda egna medborgare
 
Jag såg att den ryska federationens president såg det som sin grundlagsenliga plikt att skydda ryska medborgare oavsett var dessa befinner sig. Det är ett recept för katastrof eftersom dom då kan hitta på lite vad som helst och säga att dom skyddar sina egna medborgare. Alla föredetta sovietiska stater med många ryska medborgare borde nu så snabbt som möjligt se till att utvisa ryska medborgare i så snabb takt som möjligt så att Ryssland inte har någon anledning att skydda sina medborgare i andra suveräna stater.

/Björn
 
Jodå, jag tycker också att Ryssland gjort fel, men den ettrige georgiske presidenten har också skuld till kriget.

Han borde ha försökt lösa konflikten genom dialog med separatisterna och rent av ha gått med på fredlig separation.

Jag gillar för övrigt Georgiens ekonomiska politik skarpt så där slår ni in öppna dörrar.
 
Förresten tycker jag inte att Georgien bör gå med i EU. Istället bör Georgien satsa på ensidig frihandel och eventuellt gå med i EFTA eller EES.
 
Till Sebastian:

Din artikel om Georgiens utmärkta ekonomiska politik är mycket intressant.

Alla intresserade hänvisas till följande adress.

http://ninjaeconomist.files.wordpress.com/2006/02/georgien2.pdf
 
Tack för länken till min gamla artikel. Kom dock ihåg att den är gammal. Och även om Georgien är en aspirerande demokrati med intressant ekonomi är landet som många andra "konstiga" öststater. Politiker och förd politik byts lika ofta som underkläder. Jag kan inte tala för hur landet styrs just nu.
 
Skicka en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?